WEB

WEB je mjesto na kojemu možete saznati sve o svemu, te uz to koristiti razne aplikacije putem Vašeg web preglednika. A na ovome odjeljku je ipak pridodana važnost nekima od osnovnih elemenata kao što su domena i hosting, bez kojih Vi ne biste mogli koristiti čak ni ovu stranicu.

Web hosting usluga je tehnologija koja Vam omogućava da vaša internet stranica bude dostupna svim korisnicima interneta. Jedna od 3 glavne komponente poslovanja na internetu je web hosting usluga (uz domenu i samu web stranicu).
Naziv domene identificira Vas kod posjetitelja interneta, internet stranica Vas prezentira dok web hosting usluga omogućava dostupnost web stranice posjetiteljima, omogućuje prijenos datoteka, omogućuje e-mail komunikaciju i slično.
Web hosting usluga je poput kuće, stana ili ureda vaše tvrtke i on vašu internet stranicu čini sigurnim za vrijeme dok je ona dostupni na internetu, stoga je važno da usluga hostinga bude kvalitetna, pouzdana, projektirana za sve moguće prilike i primjene.
Besplatni hosting se najčešće koristi u svrhu testiranja ili aplikacije. A često su puni reklama te imaju ograničen izbor domena, a te dvije stvari nitko ne želi vidjeti na svojoj stranici. Stoga je preporuka: Nije poželjno koristiti besplatni web hosting kod profesionalnih stranica. Dok se preporučuje ukoliko su jedini razlozi testiranje.
Često korisnici pretjeraju s kupnjom hosting paketa, tj. kupe paket koji premašuje njihove potrebe. za početak je najzgodnije uzeti početni paket te naknadno po potrebi širiti i povećavati mogućnosti u suradnji s davateljem usluga.
Web stranicu je moguće izraditi i pregledavati lokalno, tj. na osobnom računalu. Te se može koristiti kao takva sve dok korisnik ne poželi "dignuti" ju na web. E tada je poželjno imati domenu. S jedne strane korisnik može putem besplatnog hosting paketa dobiti generiran naziv domene, ali ukoliko želi specifičan naziv, potrebno ga je platiti te tek onda koristiti.
Besplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe osnovane po hrvatskom pravu (trgovačka društva, udruge…) te fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u RH (obrtnici, liječnici, ugostitelji…)
Iako to vrijeme ovisi o davatelju usluga, domena je aktivna odmah (ako plaćate online putem debitne ili kreditne kartice) ili najviše 2 sata nakon što zaprime Vašu uplatu putem banke, pošte ili internet bankarstva.
Izraz SEO označava Search Engine Optimization, optimizaciju na tražilicama. Podrazumjeva sve korake u optimiziranju sadržaja radi boljeg mjesta na tražilici.
Tražilice rangiraju web stranice primarno po sadržaju i tematici stranice. Ne postoji nijedna stranica koja je prva na tražilicama na sve upisane riječi, primarno zbog toga da se tražilica optimizira za korisnika a ne isključivo za sami rang. Ukoliko sadržaj na Vašoj web stranici odgovara traženom pojmu, među ponuđenim stranicama na tražilici, bit će ponuđena i Vaša. Ukoliko je na Vašoj stranici napravljen dobar web marketing, tada će Vaša stranica biti pozicirana na višem rangu od ostalih web stranica sa istom ili sličnom tematikom.

U samom web marketingu se dobro usmjeriti na nekoliko bitnih ključnih riječi kojom se web stranica praktički oglašava tražilicama, te time povećava svoju poziciju. Ukoliko je web marketing napravljen dobro, Vaša web stranica zaista može biti među prvih 5 ponuđenih web stranica.
Posjećenost web stranice je moguće doznati na nekoliko načina:
  • Jedan od načina je web analiza kod vašeg web hosting pružitelja. Potrebno je posebno zatražiti aktivaciju statističkih logova Vaše web stranice, gdje je jasno prikazana posječenost Vaše web stranice. Iskustveno znamo da ovaj način nažalost ima i lošu stranu, ukoliko aktivirate detaljnu analizu posječenosti, logovi s vremenom rastu te gubite na web prostoru same stranice, što može rezultirati nedostupnosti stranica.
  • Drugi način je web analiza u postojećem sustavu koji koristite, odnosno ukoliko je Vaša web stranica napravljena u CMS sustavu za upravljanje sadržajem, moguće je vrlo lako uključiti analizu posjeta korisnika te unutar CMS sustava pratiti posjećenost Vaših web stranica.
  • Treći način koji je možda i najpregledniji je učlanjivanje u besplatni Google Analitycs web program. Učlanjivanje je vrlo jednostavno i jedino što je potrebno napraviti je verificirati web stranicu da je zaista vaša postavljanjem Koda koji Vam Google ispiše prilikom učlanjivanja. Taj dio koda ujedno i bilježi sve korisnike koji pristupaju Vašoj web stranici. Unutar Google Analytics web programa moguće je raditi opsežne analize klikova korisnika unutar stranice sa brojnim ugrađenim grafovima i detaljnom analizom Vaše web stranice.
Ovo su najčešći besplatni web programi koje korisnici koriste za analizu posječenosti, te su se pokazali kao i najpouzdaniji. Za sve detaljnije analize i izvještaje postoje profesionalni programi koji nisu besplatni nego se dodatno plaćaju ali daju još detaljniji uvid u posječenost i interes korisnika za sadržaj unutar Vaše web stranice.