Hosting

Hosting je u prijevodu smještaj web servisa na server. Najčešće se odnosi na smještaj web stranica tj. cjelokupnog internet sadržaja na web server, tako da budu dostupne svima koji pregledavaju Internet. Najčešće uključuje uslugu smještaja web stranica, elektronske pošte, no i raznih drugih servera.

Dvije su najčešće platforme koje se koriste za web hosting Windows i Linux gdje ćete ovisno o potrebama i korištenim tehnologijama izabrati onu platformu koja vam najviše odgovara.

Jedna od glavnih obilježja poslužitelja je njihova visoka dostupnost. Budući da je poželjno da aplikacije i obične stranice budu dostupne korisnicima od 24 sata dnevno, te 365 dana u godini postoje različite vrijednosti, koje naravno utječu i na cijenu.

Postotak
dostupnosti (%)
Nedostupnost
u danu
Nedostupnost
u mjesecu
Nedostupnost
u godini
95 72 minute
36 sata
18.26 dana
99 14.40 minuta 7 sati
3.65 dana
99.9 86.40 sekunde 43 minute 8.77 sati
99.99 8.64 sekunde 4 minute 52.60 minuta
99.999 0.86 sekunde
26 sekundi 5.26 minuta

Shared Web Hosting

Jedan od najpopularnijih web hosting rješenja gdje su na nekom serveru smještene na tisuće stranica (hosting paketa). To znači da se s drugim Internet stranicama dijeli procesorsku snaga, radna memorija, prostor na tvrdom disku, Internet veza, itd… . Neke od mana ovakvog hostinga su te što dijelite istu IP adresu sa velikim brojem korisnika i ukoliko je netko od korisnika konstantno izvor malicioznog softvera može se dogoditi da vas neke od Internet tražilica zapostave. U tim slučajevima vrijedi dobra stara „S kim si takav si“. Osim toga dostupan će vam biti određen postotak serverskih resursa i ukoliko ih prekoračite možete biti zaključani ili u najboljem slučaju upozoreni iz početka. Shodno tome ako netko drugi preoptereti server to se odražava i na vašoj Internet stranici.

Reseller Web Hosting

Jedan nešto manje popularniji je reseller web hosting paket koji najčešće dolazi sa upravljačkom pločom kojom se kreiraju shared hosting paketi. Pogodan je za tvrtke ili pojedince koji ne odrađuju zahtjevne web projekte za svoje klijente ili imaju mali broj klijenata. Pa kako ne bi administrirali recimo 5 različitih shared hsting paketa sa reseller web hosting paketom to možete raditi s jednog mjesta. Isto tako je isplativiji, nego da svakom klijentu zakupljujete novi shared hosting paket, jer na ovaj način od ukupnog reseler web hostinga vi kreirate veličinu i željeni shared hosting paket, ovisno o reseller paketu koji imate.

Virtual Private Servers (VPS)

Virtual Private Servers paket je čest kod korisnika koji su zbog zahtjevnog web projekta prerasli mogućnosti shared web hostinga iz razloga što im je potrebno više radne memorije, više procesorske snage, prostora. On bi zapravo bio nešto između shared web hostina i dedicated servera, jer dobivate vlastiti operativni sustav u virtualnom okruženju gdje je snaga servera (prcesor, radna memorija, prostot…) podijeljena na manje korisnika svega desetak, i samim tim su vam zajamčeni određeni resursi servera. Za razliku od shared web hostinga gdje se radi o tisućama korisnika na jednom serveru.

Dedicated Servers

Manje popularni, ali ne zbog kvalitete i onoga što pružaju već zbog cijene su dedicirani serveri. Zakupom ovakvog paketa dobivate fizički cijeli server čiju konfiguraciju možete složiti po želji. Ovakav izbor najčešće koriste tvrtke koje imaju jako posječene Internet stranice ili kompanije koje žele imati vlastiti server kako bi dalje preprodavali vlastite web hosting pakete.

Colocation

Kolokacija je slična dediciranom serveru, jer raspolažete cijelim fizičkim serverom. Radi se o tome da sami kupite server/poslužitelj koji smjestite u nekom datacentru kojem plaćate promet, pristup Internetu, odnosno smještaj. Ideja nije loša ukoliko se radi o datacentru koji je smješten blizu vas, jer održavanje radite sami i u slučaju kvara tehničari datacentra gdje je vaš server smješten vas mogu skupo koštati, ako niste u mogučnosti sami doći i otkloniti kvar.

Clustered Hosting

Najmanje je korišten od svih zbog visoke cijene. No za razliku od ostalih nudi odlične performanse i mogućnosti, jer se radi o nekoliko povezanih servera od kojih svaki obavlja različiti dio. Jedan recimo obrađuje HTTP zahtjeve, drugi se brine o MySQL/MSSQL ili nekoj trećoj bazi, na trećem su multimedijalne datoteke… kako se radi o složenom i skupom hosting paketu najčešći korisnici ovakvog hostinga su velike tvrtke unutar vlastitog Intraneta ili Interneta.

Cloud Hosting

Najnoviji tip hostinga vrlo sličan Cluster-u. U slučaju pada jednog servera, sustav i dalje radi. A kao jedna od najvećih prednosti je mogućnost plaćanja samo usluga koje se koriste

Upravljačka ploča

Upravljačka ploča predstavlja web orijentirano sučelje za upravljanje hosting paketom.

Sučelje je vrlo jednostavno za upravljanje tako da i početnici klikom miša mogu odraditi komplicirane radnje.

Dodatne mogućnosti koje pruža:
  • Upravljanje E-mail: kreiranje e-mail adresa, pristup do WEB maila, SPAM protekcija, Mail liste , ...
  • Upravljanje fajlovima: upload, FTP korisnici, Backup i Restore...
  • Prikaz log informacija: statistike o posjetiocima, potrošnje resursa, brojači statistike, greške, ...
  • Podešavanje sigurnosti: zaštita foldera lozinkom, zabrana IP adresa, zabrana preuzimanja sadržaja...
  • Upravljanje domenom: poddomene, redirekcije, ...
  • Upravljanje bazom podataka: baze i korisnici, wizard, phpMyAdmin, ...
  • Instalacija softvera: fantastico software, knjige gostiju, web shop, formi, ...
  • Napredne mogućnosti: htaccess manager, error stranice, cron zadaci za server, frontpage extenzije, ...

Najpoznatija izvedba upravljačke ploče je cPanel

FTP

FTP (File Transfer Protocol), protokol za prijenos datoteka. Vrsta usluge kojom se razmjenjuju datoteke između udaljenih računala, a najčešće između računala i poslužitelja.

Nakon što korisnik izradi svoju stranicu ili aplikaciju, prenese ju putem FTP-a na poslužitelj. Te nakon toga može bilo tko pristupiti toj stranici.

Da bi ste pristupili poslužitelju, potrebna su vam 3 podatka: naziv servera, lozinka (eng. password) i korisničko ime (eng. username).

Najpoznatija samostalna FTP aplikacija je Filezilla.

Budući da pri kupnji hosting usluge je potrebno istaknuti i obratiti pažn una par stvari, davatelji hosting usluga su osmislili unaprijed definiriane pakete koji sadržavaju najosnovnije potrebne usluge.


A B C D E
Prostor na disku (MB) 250 500 1000 2500 5000
Promet (MB) 2000 4000 8000 20000 40000
E-mail korisnika 25 50 100 250 500
E-mail listi 2 5 5 10 10
FTP korisnika 2 5 5 15 15
SQL baze podataka 2 5 5 10 10
Poddomene 2 25 50 50 50
Parkiranih domena 2 2 5 5 10
Add-on domena 2 5 5 10 10
Cijena godišnje (Kn) 75,00 150,00 250,00 400,00 600,00

*preuzeto s cubrad.com

Često korisnici pretjeraju s kupnjom hosting paketa, tj. kupe paket koji premašuje njihove potrebe. za početak je najzgodnije uzeti početni paket te naknadno po potrebi širiti i povećavati mogućnosti u suradnji s davateljem usluga.

Često je korisniku potreban besplatan hosting kojeg bi mogao koristiti za testiranje, proučavanje te vježbanje. Upravo zato su i razvijeni neki sustavi koji olakšavaju registraciju i pristup te u par klikova mišem možete već "prebaciti" stranicu na poslužiteljsko računalo.

Najpoznatiji pružatelj besplatnog hostinga je 000webhost, dok je na našem tržištu rasprostranjen Pondi.

Mane besplatnih hostinga su reklame i ograničene domene, stoga se može zaključiti da pravi besplatni hosting zapravo ne postoji, već se često koristi samo za probu, a skoro nikad profesionalno.